Voor elk probleem is een oplossing te vinden, zelfs als de achterstand niet te overzien lijkt.

Jack de Groot, Consultant

​Zelfonderzoek 2015, what to do?

​Zelfonderzoek 2015, what to do?

De (concept)handreiking met betrekking tot het Zelfonderzoek 2015 is gepubliceerd. Dit betekent voor Vossius Consultancy dat wij weer de eerste stappen hebben gezet om ziekenhuizen hierin te ontzorgen. Ieder ziekenhuis heeft een andere aanpak met betrekking tot het Zelfonderzoek. Verschillen in de manier waarop queries geschreven zijn, verschillen in interpretatie van de handleiding, en bijvoorbeeld of er micro of macro gecorrigeerd wordt. Vossius Consultancy heeft in de afgelopen jaren een aantal ziekenhuizen mogen ontzorgen met betrekking tot het Zelfonderzoek. In deze nieuwsbrief maken wij gebruik van deze kennis en ervaring door de belangrijkste do’s te presenteren.

Do

* Planning. Maak zo snel mogelijk aan de hand van de handreiking een planningsdocument en neem dit door met uw collega’s. Onderdelen van de tijdsplanning zijn bijvoorbeeld: oplevering definitieve handreiking 2015 of de deadline voor het maken van queries.

* Eigenaarschap. Door iedere medewerker ‘eigenaar’ te maken van een onderdeel van de tijdsplanning wordt dit onderdeel ook bijgehouden. (tip: laat een medewerker bijvoorbeeld al tijd inplannen om de definitieve handreiking door te nemen en mogelijk de planning hierop aan te passen).

* Met heldere blik op de horizon. De handreikingen zijn bulken tekst. Bulken tekst waarvan men de inhoud vaak genoeg op verschillende manieren kan interpreteren. Door hier met elkaar over te praten, wordt niet alleen kennis gedeeld maar staan ook alle neuzen dezelfde kant op tijdens het uitvoeren van het Zelfonderzoek. Door hier vroeg mee te beginnen vermindert u de kans op verrassingen tijdens het uitvoeren van de controles.

* Uniform. Tijdens de hoogtijdagen van het Zelfonderzoek zit er druk achter het opleveren van de rapportage. Door bijvoorbeeld van te voren formats te implementeren en een tekstschrijver te benoemen, kunt u als organisatie gemakkelijker een uniform stuk opleveren waar u trots op kunt zijn.

Heeft u ondanks onze tips nog problemen in de organisatie van het Zelfonderzoek 2015? Naast onze aanzienlijke inhoudelijke kennis, zit een consultant van Vossius Consultancy ook graag met u aan tafel in de beginfase van het Zelfonderzoek. Wij denken met alle plezier met u mee!

Wijzigingendocument

Vossius Consultancy heeft de tijd genomen een wijzigingendocument op te stellen voor het Zelfonderzoek 2015 ten opzichte van het Zelfonderzoek van vorig jaar. In dit document wordt per controlepunt besproken wat er gewijzigd is. Bijvoorbeeld codes die zijn toegevoegd of het advies voor controleren dat is gewijzigd. Met dit document in handen krijgt u een inleidend beeld wat het Zelfonderzoek 2015 van uw organisatie vraagt. Dit document wordt in de loop van volgende week met u gedeeld.

WAT HOUDT VOSSIUS BEZIG?