Voor elk probleem is een oplossing te vinden, zelfs als de achterstand niet te overzien lijkt.

Jack de Groot, Consultant

Regie in eigen handen

Regie in eigen handen

De zorgkosten zijn de afgelopen tien jaar sterk toegenomen. De voorspellingen laten zien dat dit de aankomende jaren nog verder zal stijgen. Hoe bewust zijn we ons eigenlijk van onze eigen zorgkosten?

Je koopt een brood bij de supermarkt, kijkt op het prijskaartje en ziet dat het 2 euro kost. Dat is ook de prijs die je uiteindelijk bij de kassa betaalt. Het is geen € 2,10 of € 1,70, omdat het net uit de oven komt. In het dagelijks leven ben je baas over je eigen portemonnee, maar hoe zit dat in de ziekenhuiswereld?

Prijs-kwaliteitverhouding

Voorafgaand aan het bezoek in het ziekenhuis wil je ook graag de kosten in kaart brengen. De ziekenhuizen kennen hierop veel verschillende antwoorden en prijskaartjes, die niet eens afhankelijk zijn van de kwaliteit die wordt geleverd.

De huidige systematiek in Nederland is zo opgesteld, dat op basis van een diagnose en de uitgevoerde zorg een prijs wordt bepaald. Indien iemand nog niet in het ziekenhuis is geweest en er dus geen diagnose is gesteld (inclusief mogelijk uitgevoerde verrichtingen), kan er dus geen gerichte prijs worden bepaald. In dit geval is het een inschatting die gemaakt wordt op basis van het verhaal van een patiënt en eerder gestelde diagnoses van de arts. De uiteindelijke declaratie kan daarom dan ook behoorlijk verschillen van de realiteit.

Alle beetjes helpen

Tegenwoordig zijn er steeds meer websites die de huidige registratie in de zorg ondersteunen, zoals www.mijnzorgnota.nl en www.zorgkaartnederland.nl. We controleren tegenwoordig alles voor ons eigen risico al steeds beter, maar bovenal is het essentieel dat we ook de rekeningen gaan controleren die buiten het eigen risico vallen. Zo kan ook de consument een steentje bijdragen aan de Nederlandse zorg.

WAT HOUDT VOSSIUS BEZIG?