Voor elk probleem is een oplossing te vinden, zelfs als de achterstand niet te overzien lijkt.

Jack de Groot, Consultant

Inhouse cursus bij Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (CuraMare / Dirksland)

Inhouse cursus bij Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (CuraMare / Dirksland)

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (CuraMare / Dirksland) heeft Vossius gevraagd om een inhouse cursus te geven over de DBC systematiek, ICD10, Facturering en Bekostiging. Half december was het zover en zijn vier Vossius cursusleiders naar Dirksland afgereisd om de cursus te geven.

Onze toehoorders waren twee medewerkers facturering (van wie één nieuw), twee medewerkers zorgadministratie (van wie één nieuw), het hoofd zorgadministratie en twee externe hulpkrachten. Het doel van de cursus: het hele plaatje van registratie tot facturatie en van budgettering tot marktwerking in beeld krijgen.

Context

De eerste dag is gestart met een introductie in de DBC systematiek. De drie hoofdkenmerken van de systematiek (productiestructuur, registratieregels en de grouper) werden besproken evenals het RSAD model wat staat voor Registreren, Samenvatten, Afleiden en Declareren. Op deze manier werd de context beschreven voor de twee delen die daarna volgden: ICD10 en DBC’s.

ICD10

Bij het cursusgedeelte ICD10 is ingegaan op vragen zoals: wat is de ICD10, waarvoor wordt het gebruikt, wat houdt coderen precies in en hoe gebruiken codeurs in de LBZ module de ICD-10 code die aan de DBC code is gekoppeld en aan de bron is vastgelegd? De HSMR is uitgebreid aan bod geweest om helder te krijgen wat de HSMR precies zegt, wat het doel ervan is en hoe ziekenhuizen en media ermee omgaan.

DBC’s

De rest van de dag stond in het teken van de DBC’s. Een breed pallet aan onderwerpen is besproken: alle zorgtypen, de openings,- en sluitregels en de uitzonderingen hierop, polibezoeken, verpleegdagen, het zelfonderzoek, aanspraakcodes, dure geneesmiddelen, machtigingen, de RZ release; kortom alles wat belangrijk is bij correct registreren.

Quizvragen

Aan het einde van de dag zijn de cursisten overladen met informatie, gelukkig wel op een gestructureerde manier. De quizvragen waren een welkome afwisseling en deden de hersenen kraken. Bijkomstig effect van deze eerste dag: een gegroeide waardering voor de collega-codeur in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis!

Facturering

Dag 2 startte met het cursusdeel Facturering. De verschillende factuurstromen zijn besproken evenals de stamtabellen, de grootboekaansturing, DIS/OHW, statistieken en natuurlijk het factureringsproces.

Bekostiging

Daarna startte het laatste deel van de cursus: de bekostiging van de Nederlandse ziekenhuiszorg. Onder andere besproken: de verschillende veldpartijen met bij behorende taken, geschiedenis/heden/toekomst van de financiering van de zorg, de marktwerking en het onderhandelingsproces tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar. Hiermee komt de rol van de zorgadministratie in een bredere context te staan.

Ander perspectief

Uit de reacties op de tweede dag blijkt: door de dagelijkse administratieve uitdagingen te bekijken vanuit het perspectief van bekostiging, ga je er toch anders naar kijken. Het zet aan tot nadenken en geeft nieuwe inzichten. Een goede mix van landelijke factureringregels en kennisdeling over de factureringsapplicatie is goed ontvangen door de cursisten.

Al met al kijken het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en Vossius goed terug op de cursus: het was leerzaam en ook erg leuk om de cursus te geven.

Ook een cursus op maat in uw ziekenhuis?

Wilt u ook een cursus op maat voor uw medewerkers? Neem gerust contact op. We bespreken samen hoe u de cursus ingericht wilt hebben en welke onderwerpen aan bod moeten komen.

WAT HOUDT VOSSIUS BEZIG?