Als het om kansen en risico’s gaat, geven wij zowel gevraagd als ongevraagd advies.

Sebastiaan Van Buuren, Consultant

Conversie in recordtijd

Conversie in recordtijd

De implementatie van een nieuwe ziekenhuis informatiesysteem (ZIS) en elektronisch patiënten dossier (EPD) in een ziekenhuis is altijd een ingrijpend project, met krappe deadlines. Zo’n project wordt nog ingrijpender, wanneer je naast een nieuw ZIS/EPD, ook gelijk de fusie van twee ziekenhuizen in het project meepakt. Bij het Medisch Centrum Haaglanden en het Bronovo ziekenhuis was dit precies wat men hoopte te bereiken.

Alleen had dit project niet de normale doorlooptijd van een maand of negen. Nee, dit project streefde naar een volledige uitrol in minder dan vier maanden.Binnen dit project mocht ik voor het Bronovo ziekenhuis de volledige financiële migratie uitvoeren. Van iSoft, waar het Bronovo ziekenhuis al dertig jaar mee werkte, naar het moderne ChipSoft Hix.

Kick-off

Vanaf de start van het project was al duidelijk dat er haast geboden was. Voordat alle ICT infrastructuur voor de conversie van de financiële informatie op orde was, was de eerste aanleverronde al geweest. In slechts drie maanden en evenveel aanleverrondes was er de tijd om van een eerste aanlevering tot een volledige conversie van bijna tien jaar aan DBC’s en financiële informatie te komen.

Testaanleveringen

Door de bijzonder korte doorlooptijd van dit project was er vanaf het begin een duidelijk sense of urgency. Iedereen was bereid een stapje harder te lopen om de ambitieuze livegang-datum te kunnen realiseren. Dit resulteerde in een sterke samenwerking tussen het conversieteam, de werkgroep financieel en de conversieconsultants van ChipSoft.

Bij iedere testaanlevering werd het resultaat van deze samenwerking meer zichtbaar. Ondanks de korte tijd tussen aanleveringen nam het aantal fouten tijdens de proefconversies al snel enorm af. Na de laatste proefconversie was de kwaliteit van de conversie dusdanig dat er met vertrouwen een ‘GO ’ kon worden afgegeven voor livegang.

Na de livegang

De livegang verliep volgens plan en het ziekenhuis ging na bijna vier maanden implementatie live op de geplande datum.Daarmee is de kous natuurlijk niet af, want geen implementatie gaat volledig foutloos. Zo ook deze niet. Het nazorgtraject gaat dan ook nog steeds door en ook de ChipSoft consultants zijn nog op regelmatige basis te vinden in het ziekenhuis.

Maar terugkijkend op het hele project, voel ik me enorm trots dat bij kon dragen aan een van de snelste implementatietrajecten die in Nederland zijn uitgevoerd.

WAT HOUDT VOSSIUS BEZIG?